JOKEY VE APRANTİ NASIL OLUNUR? APRANTİ VE JOKEY OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Jokey, at yarışlarında ata binen ve yarışan kişiye verilen bir unvandır. Ülkemizde Türkiye Jokey Kulübü çatısı altında bulunan jokeyler, profesyonel at yarışlarında mesleklerini sürdürebilirler. Jokey olmak, birçok beceri, fiziksel dayanıklılık ve disiplin gerektiren özel bir meslektir. Jokey olmadan önce jokey adayları apranti olarak meslek hayatlarına başlarlar. Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tarafından oluşturulan Ekrem Kurt Apranti Eğitimi Merkezi'nde aprantiler, jokey olabilmek için kapsamlı bir eğitim alır. Apranti ve jokey nasıl olunur? Apranti ve jokey eğitimi, apranti ve jokeyler olmanın şartları nelerdir? Türkiye'nin en iyi jokeyleri kimlerdir? Apranti ne zaman jokey olur gibi birçok soruya bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

JOKEY VE APRANTİ NASIL OLUNUR? APRANTİ VE JOKEY OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

JOKEY VE APRANTİ NEDİR?

Jokeylik birçok beceri isteyen özel bir meslek alanıdır. Jokeyler, kendi mesleklerini icra etmeden önce apranti olarak eğitim almak zorundadır. Jokey ve apranti nedir sorusuna önce aprantiyle başlamak gerekir. Apranti, jokeyliği kariyerine yeni başlamış, deneyimsiz ve genellikle belirli bir yaşın altındaki jokey adayları için kullanılan bir terimdir. Aprantiler, profesyonel jokey olarak yetişmekte olan binicilerdir. Bu terim özellikle at yarışları endüstrisinde ve Türkiye Jokey Kulübü'nün düzenlediği at yarışlarında yaygın olarak kullanılır. Belirli bir eğitim sürecini tamamlayan aprantiler, TJK tarafından düzenlenen programda belli seviyede yarış kazandığında jokey olabilirler. Apranti ve jokey olmanın belirli şartları ve adayda olması gereken bazı özellikler vardır. Bu sebeple iyi bir apranti eğitimi almak çok önemlidir. Peki apranti eğitimi nasıldır? Apranti eğitimi nerede ve nasıl verilir? Apranti ve jokey olmak için şartlar nelerdir? Yazımızın devamında bu bilgilere ulaşabilirsin.

APRANTİ EĞİTİMİ NEREDE VE NASIL VERİLİR?

Ülkemizde apranti eğitimi oldukça geniş ve donanımlı bir program eşliğinde TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde verilmektedir. Apranti Eğitim Merkezi 1985 yılında İstanbul’da bulunan İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda açılmıştır. Bu eğitim merkezinin amacı teknik esaslar doğrultusunda apranti yetiştirmek ve adaylara jokeylik mesleği unvanı vermektir. TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi dışında ülkemizde jokey olabilmek için başka bir apranti okulu bulunmamaktadır.

TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde apranti eğitimi oldukça kapsamlı bir programdan oluşur. Sıkı bir eğitim alan aprantiler, jokey olmak için birtakım disiplin ve eğitim kurallarına uymak zorundadır. Kurs, üç yıl süreli ve yatılı olup, bu süre içerisinde kursiyerlerin tüm eğitim masrafları Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tarafından karşılanır. Apranti ve jokey adayları için mekanik atlar ve at simülatörleri tahsis edilir. Kursiyerlere biniş stillerini geliştirmeleri ve kondisyonlarını arttırmaları amacıyla, program dahilinde eğitim verilir. Lisanslı apranti-jokeyler mekanik atlarla uzmanlar tarafından çalıştırılır. Belli bir seviye sonrasında aprantiler atlarla eğitim yapabilmektir. Adaylar binicilik öğretmenleri ve beden eğitimi öğretmeni tarafından koordineli bir şekilde at eğitimi alabilmektedir.

TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'ne apranti ve jokey olmak için başvurmak isteyen adaylar için belli şartlar vardır. Bu adayların kabulü için 14-16 yaş aralığında bulunması zorunludur. Aynı zamanda kişinin genellikle 1.40 ile 1.60 boy aralığında bulunması gerekir. Kilo kontrolü de apranti olmak için önemli bir kriter olarak bilinmektedir. Kilosu 40-50 kg arasında olan kişiler uygun görülmektedir. Genellikle haziran, temmuz ve ağustos gibi yaz aylarında yeni kayıt alan TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde şartları yerine getiren adaylar kursiyer olarak apranti eğitimine başlarlar. Başvuru ve başvuru şartları için daha geniş bilgiye TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nin sayfasından ulaşabilirsiniz:

NASIL JOKEY OLUNUR? JOKEYLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Jokey olmak birçok eğitim sonrasında elde edilebilecek beceri, fiziksel dayanıklılık ve disiplin gerektiren bir alandır. Jokey olmak, hem fiziksel hem de zihinsel birçok beceriyi gerektirir. Bu nedenle, sadece eğitim almakla kalmayıp sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz ve sektördeki değişiklikleri takip etmeniz önemlidir. Apranti döneminde bu eğitimleri iyi bir şekilde alan jokeyler mesleğinde aranan ve seçkin kişiler haline gelir. Peki, nasıl jokey olunur? Jokeylerin özellikleri nelerdir?

Jokeylerde olması gereken en önemli özellik fiziksel yatkınlıktır. Kısa boylu olmak ve düşük kiloda olmak en önemli şartlardan biridir. Apranti ve sonrasında jokey olabilmek için fiziksel dayanıklılık, esneklik ve güç, performans için önemlidir. Egzersizleri, kuvvet antrenmanları ve esneme rutinleri gibi fiziksel hazırlık aktiviteleri yararlı olabilir.

Jokeylerin özelliklerine baktığımızda, tüm jokeyler, atların davranışlarını, ihtiyaçlarını ve genel sağlık durumlarını anlayabilir. Ayrıca, antrenman yöntemleri ve atların yarışlara hazırlanması konularında bilgi sahibi olabilirler. Denge, vücut kontrolü ve atı motive etme yetenekleri gibi becerileri yüksek insanlardır. Jokeyler her zaman atın sağlığını düşünmek zorundadır. Atları hiçbir şekilde tehlikeye atacak davranışlarda bulunmazlar. Jokeyler, yarış pistlerinde ve antrenman sırasında güvenlik kurallarını bilirler. Bu kurallara uymak, hem kendi güvenlikleri hem de diğer jokeyler ve atların güvenliği açısından önemlidir. Jokeyler genellikle bir ekip içinde çalışırlar. Antrenörler, at sahipleri ve diğer jokeylerle etkili bir iletişim kurabilme ve iş birliği yapabilme yetenekleri vardır.

JOKEY YAMAĞI NEDİR? JOKEY YAMAĞI SINIFLARI NELERDİR?

Jokey yamağı, TJK tarafından oluşturulan ve belirli sayıda yarış kazanamamış henüz apranti sınıfındaki binicilere denir. Apranti jokeyler, genellikle belirli bir süre boyunca apranti statüsünde kalarak, profesyonel jokeylerin deneyim ve başarılarına ulaşmaya çalışırlar. Bu süreç, genç binicilere at binme becerilerini geliştirme, yarışlarda deneyim kazanma ve atlarla etkileşimde bulunma fırsatı tanır. Apranti jokeylerin sürekli eğitim almaları, fiziksel formda kalmaları ve atları etkili bir şekilde sürmeleri, başarılı bir at jokeyi olma yolunda önemli adımlardır. Aprantiler, jokey yamağı seviyesine geldiklerinde bazı sınıflarla karşılaşırlar. Jokey yamağı sınıfları dendiğinde belli ibareler bizi karşılar.

(Y-0): Koşu kazanmamış binici demektir.
(Y-1 / 0-49): En fazla 49 yarış kazanabilmiş apranti binici demektir.
(Y-2 / 0-99): En fazla 99 yarış kazanabilmiş apranti binici demektir.
(Y-3 / 0-149): En fazla 149 yarış kazanabilmiş apranti binici demektir.

APRANTİ NE ZAMAN JOKEY OLUR?

Apranti jokeyler ya da apranti biniciler, TJK Ekrem Kurt Apranti Eğitim Merkezi'nde at binme becerilerini geliştirirler. Ayrıca, antrenman çiftliklerinde veya binicilik kulüplerinde deneyim kazanarak atlarla etkileşimde bulunurlar. Belli bir eğitim sonrasında aprantiler, jokey yamağı olarak yarışlara katılan binicilerdir. Bir aprantinin en az 150 yarış kazanması gereklidir. 150 yarış kazanan apranti, bu yarışların sonucunda jokey olmaya ve jokey mesleğini icra etmeye hak kazanmıştır.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ JOKEYLERİ KİMDİR?

Türkiye'de at yarışları oldukça gelişmiş bir seviyededir. Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen at yarışlarında jokeyler de atlar kadar değerlidir. Türkiye'de çok önemli jokeyler bulunmaktadır. Jokeylerin performansları, kazandıkları yarışlar, bindikleri atlar, başarıları ve genel kariyer istatistikleri gibi faktörlere dayanarak değerlendirilir. Kariyerleri boyunca en çok yarış kazanan jokeylerden biri Halis Karataş'tır. Baş jokey olarak bilinen Halis Karataş, yarış camiasında önemli bir yere sahiptir. Türk atçılığının en önemli yarışı olan Gazi Koşusu'nu en fazla kazanan jokey, Mümin Çılgın olarak kayıtlara geçmiştir.

Son yıllarda 7 kez üst üste kazanan Ahmet Çelik de en önemli jokeylerden biridir. Çok uzun yıllar jokeylik mesleğini sürdüren Selim Kaya da TJK'nin önemli parçalarından biridir. Ekrem Kurt, Süleyman Akdı, Gökhan Kocakaya, Sadettin Boyraz başta olmak üzere birçok isim Türkiye'nin en önemli jokeyleri arasında yer almaktadır. Türkiye'deki at yarışları ve jokey performanslarına dair en güncel bilgileri almak için Türkiye Jokey Kulübü'nün resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

hipodrome

Diğer Yazılar

At yarışı severler için hem bir rehber niteliğinde hem de bu sporun nabzını tutan güncel haberleri derledik.

TÜRKİYE'DEKİ HİPODROMLAR - TÜRKİYE'DEKİ HİPODROMLARIN ÖZELLİKLERİ

Türkiye'de yer alan hipodromları anlatmadan önce hipodrom kelimesini bilmek gerekli. Hipodromlar Antik Yunan döneminden bu yana faaliyette olan atlı sporların yapıldığı ve tribünlerin olduğu geniş alanlı yapılardır. Roma medeniyetleri döneminde çeşitli sportif faaliyetler ve gösterilerin de yapıldığı alan olarak kullanılmıştır. Günümüzde hipodromlar geniş bir yelpazede değerlendirilir. Sadece at yarışlarının gerçekleştiği büyük alanlar değil, atların her türlü ihtiyaçlarının karşıladığı dev bir tesis özelliği de taşır. Peki Türkiye'de kaç tane hipodrom var? Türkiye'deki hipodromların özellikleri nelerdir? Türkiye'deki ilk at yarışı hipodromu nerededir? Bu yazımızda at yarışı hipodromlarıyla alakalı birçok detaya ulaşabilirsiniz.
devamını oku

SAİT AKSON KİMDİR? TÜRKİYE JOKEY KULÜBÜ KURUCU ÜYESİ SAİT AKSON'UN HAYATI - SAİT AKSON KOŞUSU

Türkiye Jokey Kulübü'nün önemli isimlerinden biri olarak tarihteki yerini alan Sait Akson'un kim olduğuna ve hayatına dair bir yazı hazırladık. Bu yazıda Sait Akson kimdir? Sait Akson'un hayatı ve Sait Akson Koşusu'na dair birtakım bilgileri bulabilirsiniz. Sait Akson kimdir? Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ne zaman ve nasıl kuruldu? TJK'nın kurucu üyeleri kim? Sait Akson Koşusu'nda önemli istatistikler neler?
devamını oku