AT YARIŞINDA GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2, GRUP-3 / G3 KOŞULARI NELERDİR?ÖZELLİKLERİ NEDİR?

At yarışlarında grup koşuları (G1, G2, G3) diğer bir ifadeyle açık koşular, yarışseverlerin yıl boyunca en çok beklediği günlerdir. G1, G2, G3 koşuları, kendi içlerinde en yüksek sınıftaki ve en prestijli yarışları ifade eder. Bu tür koşular genellikle uluslararası düzeyde önemli yarışlar arasında yer alır ve kaliteli atların bir araya geldiği mücadeleleri içerir. TJK tarafından düzenlenen G1, G2, G3 koşuları, atların yeteneklerini gösterme ve safkanların genel olarak ne kadar üst düzeyde olduklarını belirleme açısından büyük bir öneme sahiptir. İngiliz ve Arap atlarının mücadele ettiği G1, G2, G3 koşularının her birinde belli şartlar vardır.

Peki GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2, GRUP-3 / G3 koşuları nelerdir?
Kaç tane grup koşuları vardır?
Türk atçılığının derbisi niteliğindeki koşular nelerdir?

Bu yazımızda TJK tarafından her yıl düzenlenen yılın en önemli koşuları olan grup ve açık koşuları inceleyebiliriz.

AT YARIŞINDA GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2, GRUP-3 / G3 KOŞULARI NELERDİR?ÖZELLİKLERİ NEDİR?

AT YARIŞINDA GRUP KOŞULARI NEDİR?

At yarışlarında "grup 1" terimi, belirli bir yaştaki veya belirli bir dereceye sahip olan tüm atların belirlenen handikap puanlarını elde etmeleri halinde katılabildiği bir yarışı ifade eder. Açık koşular ya da G1, G2, G3 koşuları, sınırlı bir kategoriden veya belirli bir kriterden bağımsız olarak, farklı yaş gruplarından veya performans seviyelerinden atların bir araya geldiği geniş bir yarış alanını temsil eder. G1, G2, G3 koşularının büyük bir bölümü çim pistte ve ilkbahar-yaz döneminde koşulur. G1, G2, G3 koşuları ikramiye bakımından da yıllık yarış programının en çok para ödülünün verildiği koşulardır. G1, G2, G3 koşularını kazanan atlar prestijli görünür. G1, G2, G3 koşularında birinciliğe erişen jokey, antrenör ve at sahipleri itibar kazanır. G1, G2, G3 koşularında, güçlü atların, ustalıklı jokeylerin ve nitelikli antrenörlerin katılımıyla gerçekleşmektedir. Bu yarışların sonuçları son derece önemlidir. Grup 1 koşularında katılımcılar büyük ikramiyeler kazanabilmektedir. Peki GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2, GRUP-3 / G3 koşuları nelerdir? En prestijli at yarışları hangileridir?

AT YARIŞINDA GRUP-1 / G1 KOŞULARI NELERDİR?

Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen (TJK) at yarışlarında grup yarışlarının en önemlileri GRUP-1 / G1 kapsamında olanlardır. Türk atçılığının derbisi olarak nitelendirilen Gazi Koşusu da bir GRUP-1 / G1 mücadelesidir. Gazi Koşusu, Türk at yarışları sezonunun en önemli, en prestijli ve en çok beklenen yarışı olarak kabul edilir. Yarış, genellikle büyük bir seyirci kitlesi tarafından takip edilir ve katılan atlar için büyük bir itibar ve değer taşır. Koşunun tarihi, Türk at yarışları geleneğinde köklü bir geçmişe sahiptir. Bir GRUP-1 yarışı olan Gazi Koşusu'nda kazanan safkan adını tarihe yazdırır. Jokeyler, antrenörler ve at sahipleri prestij ve itibar kazanır. Türk atçılığında G1, G2, G3, Grup-1, Grup-2, Grup-3 koşularının en önemlisi olan Gazi Koşusu'nda atlar yarış hayatları boyunca sadece 1 kez bu koşuda yer alabilir. Aynı zamanda TJK tarafından düzenlenen Gazi Koşusu ikramiyesi en yüksek at yarışı olarak da kayıtlara geçmiştir. Peki diğer GRUP-1 / G1 at yarışları nelerdir?

hipodrome Her yıl TJK tarafından düzenlenen GRUP-1 / G1 koşularında Gazi Koşusu ile beraber toplamda 34 tane GRUP-1 / G1 koşuları yer almaktadır. Bu koşuların bazılarında Arap atları, bazılarında ise İngiliz atları koşar. Bunlar Ege Derbisi Koşusu, Gazi Koşusu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Koşusu, Anneler Günü Koşusu, Erkek Tay Deneme Koşusu, Dişi Tay Deneme Koşusu, 19 Mayıs Koşusu, Tarım ve Orman Bakanlığı Koşusu, Kısrak Koşusu, İstiklal Savaşı Koşusu, Anafartalar Koşusu, Haliç Koşusu, Yüksek Komiserler Kurulu Koşusu, Yavuz Sultan Selim Koşusu, Avrasya Koşusu, Niğbolu Koşusu, Çanakkale Zaferi Koşusu, Karayel Koşusu, Karadeniz Koşusu, Fatih Sultan Mehmet Koşusu, Yıldırım Bayezid Koşusu, Veliefendi Koşusu, Ankara Koşusu, Sürat Koşusu, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Koşusu, Hatay Koşusu, Harem Koşusu, Byerley Turk Koşusu, Haralar Koşusu, Kanuni Sultan Süleyman Koşusu, Ankara Kalesi Koşusu, Çaldıran Koşusu, Cumhurbaşkanlığı Koşusu, Cumhuriyet Kupası Koşusu olarak her sene düzenlenmektedir. Peki at yarışlarında GRUP-2 / G2 koşuları nelerdir?

AT YARIŞINDA GRUP-2 / G2 KOŞULARI NELERDİR?

At yarışlarında GRUP-2 / G2 mücadeleleri de yarış sezonunun en prestijli koşuları arasındadır. İngiliz ve Arap atlarının mücadele ettiği bu koşuların ikramiyesi yüksek olabilir. GRUP-2 / G2 koşuları şunlardır: William Giraud Koşusu, Yeşiloba Koşusu, Ethem Menderes Koşusu, Adnan Menderes Koşusu, İsmet İnönü Koşusu, Mehmet Akif Ersoy Koşusu, Sait Akson Koşusu, Kazım Karabekir Koşusu, Babalar Günü Koşusu, Nene Hatun Koşusu, Zübeyde Hanım Koşusu, Ali Rıza Bey Koşusu, Fevzi Çakmak Koşusu, Karacabey Tarım İşletmesi Koşusu, Osmangazi Koşusu, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Koşusu, Beyoğlu Koşusu, Celal Bayar Koşusu, Anadolu Tarım İşletmesi Koşusu, Aziziye Koşusu, Sultansuyu Tarım İşletmesi Koşusu, Tay Deneme Koşusu, Büyük Taarruz Koşusu, TİGEM Koşusu, F.G./FRBC Anadolu Koşusu, Kraliçe II. Elizabeth Koşusu, Boğaziçi Koşusu, Akbatur Koşusu, T.Y.A.Y. ve Sahip Dernekleri Koşusu, S.İ.A.Y. ve Sahip Dernekleri Koşusu, Marmara Koşusu, S.A.A.Y. ve Sahip Dernekleri Koşusu, Kapadokya Koşusu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Koşusu, Hitit Koşusu, Sakarya Koşusu, Dolmabahçe Koşusu. Bu koşular TJK tarafından her sene birer kez düzenlenir.

AT YARIŞINDA GRUP-3 / G3 KOŞULARI NELERDİR?

At yarışlarında TJK tarafından düzenlenen ve sezonun en önemli yarışları arasında bulunan koşulardan bir bölümü de GRUP-3 / G3 koşularıdır. GRUP-3 / G3 koşuları, GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2 koşuları kadar itibarı yüksek olmasa da atlar, jokeyler ve at sahipleri için önemli bir yer tutar. GRUP-3 / G3 koşuları ikramiyeleri yüksektir. Bu koşular arasında enternasyonel yurtdışı yarışları da yer almaktadır. İngiliz ve Arap atlarının bulunduğu GRUP-3 / G3 koşuları başlıca şunlardır: Hasan Tahsin Koşusu, Misak-ı Milli Koşusu, 9 Eylül Koşusu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı Koşusu, Fehmi Simsaroğlu Koşusu, Nejat Evliyazade Koşusu, Tendürek Koşusu, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu Koşusu, Ali Doğan Ünlü Koşusu, Preveze Koşusu, 23 Nisan Koşusu, Tali Çalbatur Koşusu, Burhan Karamehmet Koşusu, Fikret Yüzatlı Koşusu, Saim Önhon Koşusu, Fetih Koşusu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Koşusu, Orhangazi Koşusu, Nail Avunduk Koşusu, Vehbi Koç Koşusu, A. Cemal Kura Koşusu, Orhan Doğa Özsoy Koşusu, Çankaya Koşusu, Sadun E.G. Atığ Koşusu, Süleyman Çelebi Koşusu, Uluslararası İstanbul Koşusu, Uluslararası Topkapı Koşusu, Uluslararası Malazgirt Koşusu, Hazım Rıza Gözlükçü Koşusu, Cahide Koşusu, I. İnönü Koşusu, II. İnönü Koşusu, Dumlupınar Koşusu, Özdemir Atman Koşusu, Kocatepe Koşusu. Bu koşular TJK tarafından her sene birer kez düzenlenir.

AT YARIŞINDA EN ÖNEMLİ GRUP-1 / G1 KOŞULARI NELERDİR?

At yarışlarında en önemli yarışlar GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2, GRUP-3 / G3 başlığı altında düzenlenenlerdir. Bu yarışlardan kuşkusuz en önemli yarış Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen Gazi Koşusu'dur. Her sene haziran ayının son haftasında düzenlenen ve 3 yaşlı İngiliz safkanların yarış hayatlarında sadece 1 kez katılabildiği Gazi Koşusu, Türk atçılığının derbisi olarak kabul görür. Gazi Koşusu 2400 metre çim pistte yapılır. Gazi Koşusu’na katılacak safkanlar uzmanlar tarafından belirlenen belli handikap puanlarını yakalamalı. Bu yarış dışında Gazi Koşusu'ndan birkaç hafta önce koşulan Dişi Tay Deneme ve Erkek Tay Deneme koşuları çok önemli yer tutar. İngilizlerin bir başka derbisi olarak nitelendirilen Üç ve daha yukarı yaşlı safkan İngiliz atlarının katıldığı Cumhurbaşkanlığı Koşusu 2400 metre çim pistte koşulmakta olup yılın en önemli G1-Grup 1 yarışlarından biridir. Arapların Gazi Koşusu olarak görülen Cumhuriyetimizin kuruluşu anısına 1981 yılında ilk kez düzenlenen Cumhuriyet Kupası koşusu, üç ve daha yukarı yaşlı safkan Arap atlarının katıldığı bir koşudur. Bu koşu çim pistte koşulmakta olup mesafesi 1600 metredir. Bu 5 koşu at yarışlarının en önemli 5 koşusu olarak yarışseverler tarafından kabul görmektedir.

hipodrome

EN ÇOK GRUP-1 / G1 KAZANAN İNGİLİZ VE ARAP ATLAR KİMDİR?

TJK tarafından düzenlenen GRUP-1 / G1 yarışları, atların, at sahiplerinin ve jokeylerin en çok önem verdiği yarışlardır. Bu GRUP-1 / G1 yarışlarını defalarca kazanan İngiliz ve Arap atları yer almaktadır. En çok GRUP-1 / G1 yarışı kazanan Arap safkan Kafkaslı'dır. Kafkaslı, yarış hayatı boyunca tam 12 kez GRUP-1 / G1 yarışı kazanarak bu alanda Arap atları klasmanında liderliğini korumaktadır. İngiliz safkanlara baktığımızda yarış hayatı boyunca en çok GRUP-1 / G1 yarışı kazanan isim Long Runner'dır. Şampiyon bir at olan Long Runner tam 11 kez GRUP-1 / G1 kazanarak İngiliz safkanlar arasında önemli bir rekora sahiptir.

GRUP-1 / G1, GRUP-2 / G2, GRUP-3 / G3 koşularına hipodrom’a girip bahis yapabilir ve bu yarışlarının heyecanını yaşayabilirsiniz.

Diğer Yazılar

At yarışı severler için hem bir rehber niteliğinde hem de bu sporun nabzını tutan güncel haberleri derledik.

SAİT AKSON KİMDİR? TÜRKİYE JOKEY KULÜBÜ KURUCU ÜYESİ SAİT AKSON'UN HAYATI - SAİT AKSON KOŞUSU

Türkiye Jokey Kulübü'nün önemli isimlerinden biri olarak tarihteki yerini alan Sait Akson'un kim olduğuna ve hayatına dair bir yazı hazırladık. Bu yazıda Sait Akson kimdir? Sait Akson'un hayatı ve Sait Akson Koşusu'na dair birtakım bilgileri bulabilirsiniz. Sait Akson kimdir? Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ne zaman ve nasıl kuruldu? TJK'nın kurucu üyeleri kim? Sait Akson Koşusu'nda önemli istatistikler neler?
devamını oku

İSTANBUL VELİEFENDİ HİPODROMU'NUN TARİHİ - VELİEFENDİ HİPODROMU NEREDE? - VELİEFENDİ HİPODROMU'NUN ÖNEMİ

İstanbul Veliefendi Hipodromu ve Türkiye'deki hipodromları açıklamadan önce, hipodrom kelimesinin anlamını bilmek önemlidir. Hipodromlar, Antik Yunan döneminden bu yana atlı sporların gerçekleştirildiği ve izleyicilerin yer aldığı geniş alanlardır. Roma medeniyeti zamanlarında ise çeşitli spor etkinlikleri ve gösterilerin düzenlendiği mekanlar olarak kullanılmıştır. Günümüzde hipodromlar geniş bir kapsamda değerlendirilir; sadece at yarışlarının yapıldığı büyük alanlar değil, aynı zamanda atların tüm ihtiyaçlarını karşılayan büyük tesisler olarak öne çıkar. İstanbul Veliefendi Hipodromu' da Türk atçılığının merkezi olarak kabul edilen önemli ve tarihi bir tesistir. Sadece atlar için değil Ekrem Kurt Apranti Okulu'nu Veliefendi Hipodromu'nda olmasından dolayı jokeylik mesleği için de okul niteliği taşımaktadır. Peki, İstanbul Veliefendi Hipodromu'nun dünü, bugünü, yarını; kısacası tarihi nedir? İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda at yarışları ne zaman başladı? Veliefendi'ye nasıl gidilir? Veliefendi Hipodromu ücretli mi? Veliefendi Hipodromu yol tarifi nedir? Veliefendi Hipodromu Türk atçılığı açısından neden önemli? Bu yazıda, at yarışlarının merkezi olarak bilinen İstanbul Veliefendi Hipodromu ilgili birçok ayrıntıya ulaşmanız mümkün.
devamını oku